lørdag 4. februar 2012

TB: Veien frem som montérytter

Med god inspirasjon fra Gabriella så ble det en tema blogg om hvordan min vei frem som montérytter har tatt seg til.

Første gang jeg red hurtig på en travbane var jeg 12år gammel. Det var egentlig storesøsteren min som skulle ri henne, men hun bare varmet henne så red jeg jobbet. Hesten jeg red var ei hoppe som stod på stallen jeg og søsteren min hadde hesten vår. Dame New gikk ett fint jobb og gikk under prøveløpskravet. Det som er morsomt i etterkant er jo at denne hoppen er moren til min egen Takeover Lad.

Men det tok noen år får jeg var gammel nok til og ta lisensen. Jeg tok montèlisenskurset for første gang i 2005. Men jeg fikk ingen hest og ri prøveløp på før fristen var ute, så i 2006 måtte jeg ta kurset på nytt igjen. Fordelen med dette var jo at jeg lærte voltesystemet enda bedre. På sensommeren 2006 red jeg begge prøveløpene min på Astro Jubilee som jeg var så heldig og få låne av travtrener Morten M. Ottersen. Astro Jubilee var en veldig flink montéhest, så veldig morro og få ri opp på en så flink hest som det.

Prøveløp med Astro Jubille. Godt og se sitsen har forbedra seg.
Det tok lang tid før jeg kom ut i mitt første løp, og det gikk ikke akkurat veldig bra heller. Hesten jeg red var Huxtable Lady og det endte i galopp direkte, diska før første sving. Hux hadde jeg hatt som passhest mens jeg jobbet som lærling hos Bullern. Men når jeg reiste derifra fikk jeg med meg henne for og se om hun tente til med litt miljøforandring. Så mitt første oppsitt var jo på en måte på egen hest. Og det er nesten det som må til også for og komme seg ut i løp til og begynne med.

Mitt aller første toto løp. Huxtable Lady
Sesongen 2007

Min neste oppgave i banen var ett prøveløp hvor jeg skulle kvale inn kaldblodsen Voll Kos. Han gikk en ganske grei tid, men jeg var ikke i nærheten av og være i god nok form og jeg ble altfor sliten. Samme skjedde når jeg skulle ut i løp med han. Jeg var sliten etter 1000m og da mistet vi kontakten med feltet med engang. Da lærte jeg fort at det er tyngre og ri kaldblods.

Meg og Voll Kos på Bjerke
Sesongen 2008
Så gikk det hele 11 mnd før jeg var ute i banen igjen. Denne gangen var det på ei vbl hoppe som en på stallen ville prøve i monté. Mean Wind var en flink montéhest og vi endte på en flott 3.plass. Samme sesongen var jeg også heldig og få ett oppsitt på Momarken i ett løp som var for ryttere som hadde ridd mindre enn 10løp. Men tro meg jeg hadde ringt inn på mange starterklæringer før jeg fikk dette oppsittet. Det var en stor flott Svensk montéhest som het Bestseller, det ble enda en 3.plass. Hesten hadde ikke så gode resultater før løpet, så jeg fikk sjansen på samme hesten en gang til ved en senere anledning.

3.plass på Jarlsberg med Mean Wind
K.L.M. Super Nova

Sesongen 2009
Var denne sesongen det begynte og løsne for meg som rytter. Jeg red fortsatt på Mean Wind, samt på K.L.M. Super Nova som jeg trente for samboeren min og kameraten hans. Var også så heldig og få prøve hestene til andre jeg kjente innen sporten også. Men største høydepunktet kom med Arild Eggen trente Real Nice. Jeg leide boks hos Arild Eggen mens jeg jobbet i hestebutikken på Bjerke travbane. Real Nice var litt lei travløp, så jeg spurte om jeg ikke kunne få prøve han under sal. Arild ville se meg ri ett jobb på Real Nice, og gikk med på at jeg kunne ri ett prøveløp. Real Nice kvala inn, og første løpet ble en tur til Leangen. Men turen ble ikke forgjeves, det endte med  seier. Jeg var helt i ekstase og turen hjem igjen gikk utrolig lett med karrieren første seier med hjem.

Trening på Bjerke banen med Real Nice

Karrierens første seier. Leangen med Real Nice

Får gode tips av Peter Järven
Noe som har hjulpet meg masse på sitsen blant annet er kursene jeg har vært på med Peter Järven. Var på kurs både i 2009 og 2010.
Kan uten tvil si at at det var seieren med Real Nice som gjorde meg synlig som rytter. For i den neste sesongen fikk jeg prøve mange nye hester, fikk ri for noen trenere og fikk meg en del faste oppsitt. Var i påsken 2010 jeg var så heldig og få ri løp på The Breadwinner. Han har gikk meg mange flotte premier, og er en hest som betyr utrolig mye for meg. Ble en seier i 2010 også, og det var med hedershesten Copy Star. Men sesongen i fjor gikk over all forventning med 6 seire og nesten 200 000 tusen innridd til hesteeierene.

The Breadwinner og meg
Og til dere som er ferske med lisensen og prøver og få oppsitt, så ser dere at veien er ikke alltid lett og gå. men plutselig så løsner det, og da må man bare ta vare på de sjansene man får. Jeg har vært heldig og ridd for kjente og det har klaffa litt her og der. Men viktigste er og spørre, for uten og spørre kan man heller ikke få ja. Men en ting jeg vet pr dags dato er at jeg var ikke så trent som jeg burde ha vært når jeg begynte og ri løp, og det taper man veldig mye på. Skjønner ikke hvordan jeg orket de dagene etter løpene med gangsperre. Men nå kan jeg lett ri tre banejobb uten og få gangsperre, og det er slik det må være. for når hesten er sliten, er det rytteren sin jobb og hjelpe hesten til mål.

12 kommentarer:

 1. Jättebra och spännande läsning :)
  Jag har också hört att det ska vara väldigt mycket jobbigare att rida kallblod än halvblod, jag skulle verkligen vilja testa rida lopp på kallblod någon gång, riktigt fräcka hästar! För att hitta kallbloden måste jag resa norrut i landet ^^ vi har inga kallblodslöp här nere.

  Rider du både kallblod och varmblod ungefär lika mkt eller mest på de ena? Har ni många kallblodslopp i Norge?

  SvarSlett
 2. Gabriella: Jeg rir mest varmblods, men har en del oppsitt på kaldblods også. Vi har ganske bra tilbud til kaldblods, men er fortsatt flest til varmblods, da det er flere varmblods kvalet til monté.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan du ikke skrive om åssen du holder deg i form? Som f.eks idag, hurtig arbeid, prøveløp og løp..... puh..... det gjør man ikke utrent.

   Ts

   Slett
  2. Ja er flere som har etterlyst det, så skal nok få skrivd en TB blogg om det også. :)

   Slett
 3. Bra innlegg :) Skal ta montélisens dette året eller neste år. Er på utkikk etter montésal 3 kg, svart si i fra om du vet om noen som selger..

  SvarSlett
 4. Sv: Just pessoa-sadeln är faktiskt helt okej att rida jobb i, har även en apaloosa och en Globus-click dom 2 är helt värdelösa att rida jobb i.
  Vi hade också -13 idag :S

  SvarSlett
 5. Kjempebra :) Moro å lese! :)

  SvarSlett
 6. Så bra innlegg :) Gøy å lese "TB'er", så gjerne skriv/legg ut flere :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Skal prøve og lage flere TB blogger. Men ikke alltid inspirasjonen er tilstede.

   Slett
 7. Kjempe bra blogginnlegg Elisabeth :) Morro å lese!

  SvarSlett
 8. bra innlegg, men hvordan kunne du ri løp om du var 11 mnd borte fra banen ? mistet du ikke lisensen da ?

  SvarSlett