lørdag 19. mai 2012

1.plass på Øvrevoll

17.mai var dagens da man for første gang skulle arrangere en duell mellom galoppsporten og travsporten. Trav Vs. Galopp

Det var fem montéryttere og fem montéryttere som ble trekt fra topp 5 på hver gren sin satistikk. Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk være med på dette og håper dette kan bli tradisjon.

Etter normal 17.mai feiring som innebærer tur til byen for og se på barnetog, pølser og is var det inn i stallklærne og kjøre til Øvrevoll. Ikke vær dag man kjører dit, så må helt ærlig si jeg kjørte feil før vi kom oss på rett kurs. Fremme på Vollen møttes alle rytterne i garderoben og gikk igjennom dagen og en del praktiske detaljer. Må jo si garderobe kulturen er en del annerledes enn i travsporten. Her var det nakne mannfolk rundt hver hjørne, og var ingenting som het dame garderobe. Vi travjentene er kun vandt til og skifte på noen små bøttekott rundt om på travbanene. Men her var det god plass, bare man var åpen for og dele plassen med små karer i tights.

Første post på planen var montéløpet, og da var jo vi på trygg grunn. Selv om forutsetningen med linjestart og sandbane ikke er hverdagskost i travet. Men vi veide oss og gikk ned i stallene og salte på og varmet litt her og der. Jeg varmet Creek`s Superboy noen runder på den lille sandbanen før jeg red ut i banen og tok en runde for og kjenne på underlaget. Creek`s var pigg og kry og trilla lett rundt dirt tracken i 28 tempo på en sving uten og slite med underlaget.

Starten i montèløpet

Til løpet ble montéhestene leid opp til paddocken uten for garderoben og leid rundt frem til vi fikk klarsignal til og gå på hestene. Vi defilerte opp forbi mål og jogga tilbake til starten.
Linjestarten burde vært gitt litt mere info rundt, for den fungerte ikke slik vi er vandt med. Men 1-10 red på linje så vi som hadde spor 8-10 ble det veldig trangt for. Vi ble liggende en lengde bak de innerste hestene i starten, men jeg holdt meg i 4 sporet og jogget oss fremover til dødens og havnet der i den første svingen. Heimer X.O og galopprytter Madeleine Haugland tok teten, og så jo ut som en proff montérytter der hun red. Men jeg pressa på med Creek`s og fikk overta teten i den siste svingen. Midt i den siste svingen fikk jeg voldsomt press av Pascolina Da Costa på formsterke Sense Of Beauty. Merka fort hvor mye trangere jockyene rir i forhold til oss, for her var det fot mot fot.
Ned bakken ut av den siste svingen tok jeg det litt rolig så han ikke skulle miste travet. Men Creek`s var helt rå og hviste frem superkrefter opp bakken til mål og vant kontrollert.
Det kom både seiersgest og ett lite seiersbrøl over mål da gitt.
Oppløpet
Wooohoo

Så gikk turen til vinnerpaddocken med Creek`s Superboy som tok sin første seier siden 2010. Det og være i vinnerpaddocken på Øvrevoll er jo noe jeg aldri hadde drømt om og få oppleve. Men det var utrolig stort og veldig koselig og står der og bli intervjuet med så mange mennesker rundt.

Veldig fornøyd


Neste oppgave nå var jo galoppløpet. Vi fikk låne jockey hjelmer, sikkerhetsvester og jockeystøvler av de andre jockeyene på Øvrevoll. Alle var utrolig hyggelige og hjelpsome hele dagen. Og manglet det noe, så løp de rundt og ordnet det med en gang.
De er mye strengere på Øvrevoll når det kommer til sikkerhet enn det vi er i travsporten, så en del ting og lære der.
Vi kledde på oss eierdraktene til hestene vi skulle ri og veide oss 2 ganger før vi leverte salen til den som skulle sale opp hesten vi skulle ri. Det er jo helt annerledes i galopp kontra monté. Mens vi er vandt med og sale opp og gjøre alt selv med hestene vi skal ri, leverer vi her bare fra oss utstyret, og hesten kommer klar opp i paddocken til oss til løpet. Var jo nesten så vi kunne få litt diva nykker av slik behandling.
Like før løpet vårt fikk vi beskjed om og stå inne i vekta frem til det ringte i bjella. Når det ringte i bjella kunne vi gå bort til paddocken. Når det ringte for andre gang gikk vi inn i paddocken og kunne hoppe opp på hestene vi skulle ri.

Ble noen få runder i paddocken før vi blir leid bort til utgangen til banen. Der bli vi slipt og hestene er i sitt rette element da de canter ned til startboksen. Tar litt tid til og venne seg til og ri fullblods. Hawkleaf Flier som jeg red var veldig følsom i munnen og når jeg tok litt i henne da vi cantert var det like før jeg fikk ett hode mitt i ansiktet. Men når jeg fikk ned hendene mine og slapp opp så gikk hun veldig fint.
Hawkleaf Flier
Hun var rolig og fin der vi ble leid rundt før vi gikk inn i startboksen. Hesten min ble ropt opp som en av de første som skulle inn i startboksen, og Hawkleaf gikk rett inn med engang. Hun var ivrig og stod og stanget i portene foran seg. Fikk gode tips av Carlos Lopes som var i boksen ved siden av meg før starten skulle gå. Siste Carlos sa var "oh last horse!" Og der gikk starten! Jeg følte meg mye mere med hesten fra start nå enn når vi trente på det, men teknikken og responsen på og pushe de fremover de første meterne mangler jo, så taper på det. Jeg jobbet litt for mye mot hesten til og begynne med, til slutt klarte jeg og komme inn i riktig rytme og da gikk det mye bedre. Farten er helt utrolig og må si jeg storkoste meg oppå en fullblods i full fart. Vi fikk en 7.plass og egentlig veldig fornøyd med det. Er jo tross alt kun andre gangen jeg sitter opp på en fullblods hest. Men det ga virkelig mersmak, og vil gjerne lære mere hvis anledningen byr seg.

Hele dagen var utrolig morro. Og jeg tror virkelig alle koste seg på en slik flott dag på Øvrevoll. Det var god stemning i garderoben hele dagen, og var en utrolig opplevelse og få være med på. Tror også jockeyene syntes det var artig og prøve travhest, selv om de kanskje syns det gikk litt sakte. Veldig koselig og se så utrolig mange kjente travfjes på Øvrevoll denne dagen, da følte man seg jo enda mere hjemme.

Desverre så var det Galopp som vant denne gangen. Men det var en jevn kamp og vi ga oss ikke uten kamp. På Travritt.no kan man lese full poeng oversikt etter løpene.

1 kommentar:

  1. På bilderna du lagt upp ser det ut som att jockeysarna har kvar sin sits även i montén, medans du i galoppen anpassar sitsen till galoppen ^^
    Vilket är jobbigast fysiskt - monté eller galopp?

    Fasen att galoppen vann, blir det en gång till vinner ni ;)

    SvarSlett